català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Máster Oficial > Trabajos de investigación

Roger Tarrés Rodrigo
Informe de Pràctiques externes a Prensa Científica S. A.
Director/es: Carlos Tabernero Holgado
Fecha de lectura: 16-06-2016

Les pràctiques del Màster en Història de la Ciència les he dut a terme com a editor a Prensa Científica S.A., empresa que genera les revistes científiques Investigación y Ciencia (edició espanyola de Scientific American), Mente y Cerebro i diversos monogràfics.

Des d’abans de començar les classes del màster tenia clar que volia fer les pràctiques a Prensa Científica S.A.; coneixia la casa. Sóc físic i ja a primer de carrera Investigación y Ciencia havia estat un referent per a mi a l’hora de fer treballs, o d’entendre temari que no m’entrava de la manera convencional. Diversos professors, com ara David Jou, físic de la UAB, sempre ens han encoratjat a llegir-la.

Però, per què ho tenia tan clar? Perquè, per una banda, havia estat cert temps col·laborant en un blog de divulgació científica i, per altra banda, havia fet recerca en neurociència computacional. Trobava (i trobo) els dos mons molt interessants i m’atreien. A més, volia fer el Màster en Història de la Ciència i vaig veure en Prensa Científica S. A. una oportunitat de casar tots els espais mencionats en aquest paràgraf.

De fet, una de les raons principals per tal que la revista acceptés la meva petició de dur a terme les pràctiques del màster amb ells fou, precisament, la meva experiència investigadora (molt minsa, sí, però existent): em proposaren la possibilitat de contactar amb un antic investigador i tutor meu per saber la disponibilitat que tenia per tal de confeccionar un article sobre alguna investigació recent publicada pel seu equip. Albert Compte, investigador principal del grup de Neurobiologia teòrica de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i antic tutor meu, havia publicat un article a Cerebral Cortex, una revista especialitzada, molt recentment. Prensa Científica S. A. contactà amb ell i arribaren a un acord per tal d’escriure, per a la secció «Avances» de la revista Mente y Cerebro, un article sobre el seu estudi acabat de publicar.

L’objectiu principal de les pràctiques, i sobre el qual tot giraria, era l’edició (i tot el que això comporta) de l’article que Albert Compte passés a Prensa Científica S. A. De totes maneres, hi havia altres objectius com ara els tres que durant els següents paràgrafs destacaré: primer, guanyar experiència i cultura d’empresa en els àmbits del patrimoni i la comunicació científica. En el meu cas, la part comunicativa és més rellevant que la del patrimoni, però mai deixaré de banda la cultura material.

Segon, aplicar el coneixement adquirit en el primer semestre del màster a l’activitat professional en els àmbits ja mencionats. Amb els Mòduls M1 i M3 he après a tenir una visió crítica de la història, o històries, de la ciència; també a trobar ciència a racons insospitats i, sobretot, a obrir la ment i relacionar coses que mai hauria casat. Amb totes aquestes eines, i més, he dut a terme les pràctiques.

I tercer, afavorir la integració de l’alumnat del màster en el mercat laboral. A mesura que l’informe vagi avançant, es podrà comprovar si els objectius plantejats en aquesta introducció han estat assolits.

 

bottom