català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Membres > 1.2 Amb dedicació parcial a la Història de la Ciència a la UAB

Baig Aleu, Marià
Professor titular de Física Teòrica
Departament de Física, UAB
Mariano.Baig@uab.cat
baig.jpg

 

És doctor en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1981).  La seva recerca s’ha centrat en l’àmbit de la física de partícules elementals i la mecànica quàntica. Ha treballat en centres de física de França, Itàlia i Alemanya. És professor titular de Física Teòrica a la Universitat Autònoma de Barcelona (1985), i forma part del Grup d’Informació Quàntica. Inicià el seu interès per la historia de la ciència l’any 1993 arran la publicació amb Karl von Meyenn d’una biografia del físic Oskar Klein al Dictionary of Scientific Biography. Actualment és vicedegà de la facultat de Ciències  de la UAB i vicepresident de l’Institut d’Estudis Empordanesos (Figueres) on hi desenvolupa recerca en historia local de la comarca de l’Empordà. Ha publicat els llibres “Sant Llorenç de la Muga” (2007), “Biure d’Empordà, els burros de Biure i la Fil·loxera”  (2005) i, amb David Jou, “La naturaleza y el paisaje” (1993). Ha estat col·laborador de les pàgines de ciència de “La Vanguardia” i ha format part del grup IDES de recerca en didàctica de la ciència “Resoldre problemes per aprendre” de la UAB.

Principals línies de recerca
Història de la tecnologia a la Catalunya del segle XVIII. Ha contribuït amb  diverses comunicacions sobre la història de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga (Alt Empordà) a les Jornades d’Història de la Ciència i de la Tècnica de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.
Història de la física a Espanya al segle XX. Ha iniciat l’estudi de la introducció de la física quàntica a Espanya, especialment sobre l’aparició dels primers textos escrits per autors espanyols.

bottom