català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Seminario de Historia de la Ciencia

Ciclo Expertos y controversias: La historia de la ciencia y el movimiento STS
cehic 12/01/2012

Cicle Experts i controvèrsies: La història de la ciència i el moviment STS

Recerca amb cèl·lules mare, el problema del canvi climàtic, les noves tecnologies de la informació, la nanotecnologia, etc. són camps d’estudi adients per als historiadors de la ciència? o potser cal comptar amb la col·laboració d’especialistes en altres camps per a estudiar correctament aquestes qüestions?
El punt de partida d’aquest cicle és l’article de Lorraine Daston: “Science Studies and the History of Science” (Critical Inquiry 35 (4), 2009, 798-813) que planteja la manca de reciprocitat en la relació entre historiadors de la ciència i investigadors en estudis socials sobre la ciència, conegut també com STS (“Science and Technology Studies”). Els científics socials reconeixen i utilitzen els treballs dels historiadors de la ciència, però aquests no corresponen a aquest interès, i mantenen sovint l’àmbit de la història de la ciència tancat a les aportacions d’altres camps. No obstant això, en l’actual crisi de les humanitats, alguns historiadors s’han plantejat la necessitat d’obrir la disciplina per tal d’assegurar-ne la viabilitat. A més, si la història de la ciència vol tenir un cert impacte en els debats contemporanis de les nostres societats, no pot renunciar segurament a opinar amb rigor sobre els problemes del present.
A fi i efecte d’intentar donar resposta a aquests interrogants, el cicle discutirà des de diverses perspectives les relacions entre història de la ciència i STS.
S’organitzen tres col·loquis que pretenen contrastar les opinions d’alguns prestigiosos experts en l’àmbit dels estudis socials de la ciència amb la nostra comunitat local d’historiadors de la ciència.

El cicle consta de tres col·loquis:

17 gener 2012: Eduard Aibar, UOC. Miquel Domènech, UAB (taula de debat). “És possible el treball conjunt entre experts STS i historiadors de la ciència?”.
SCHCT-CEHIC. Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, a les 19:00

20 abril 2012: Miguel García Sancho (CSIC). “Qué nos dice la secuencia de proteínas de las relaciones entre historia, ciencia y sociedad? Prácticas, técnicas y su circulación en el contexto español (1968-1998)”
SCHCT-CEHIC. Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, a les 12:00

25 maig 2012: Francesc Rodríguez (York University, Canadà). “Participació pública  a les botigues de la ciència (science shops)”
CEHIC-Facultat de Ciències (UAB), 11:00.
bottom