català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Lectura de tesis doctoral de Sara Fajula

Centres de Planificació Familiar a Barcelona (1977-1983)
cehic 05/12/2017

Centres de Planificacio Familiar a Barcelona
Centres de Planificacio Familiar a Barcelona

El dilluns 11 de desembre tindrà lloc la lectura d'una tesi doctoral del Programa de Doctorat en Història de la CIència (UAB-UB):

Sara Fajula, Centres de Planificacio Familiar a Barcelona (1977-1983)

Directors: Teresa Ortiz i Alfons ZarzosoTribunal: Cristina Borderías (Universitat de Barcelona), Consuelo Miqueo (Universidad de Zaragoza), Meritxell Ferré (Universitat Rovira i Virgili)

Aquesta tesi mostra com es van crear i com van funcionar els Centres de Planificació Familiar a la província de Barcelona i arreu de Catalunya, en les dècades de 1970 i 1980. La contracepció va estar prohibida durant tot el Franquisme i aquesta recerca estudia la multiplicitat d’agents –les dones del moviment feminista i del moviment veïnal, els professionals mèdics i els primers ajuntaments democràtics– que van lluitar pel dret a la Planificació Familiar i van participar en la creació de nous espais d’atenció mèdica, els Centres de Planificació Familiar. Aquests centres, abans de la legalització dels mètodes anticonceptius el 1978, van començar a donar informació sobre anticoncepció, fer educació sexual i contraceptiva i també oferir assistència ginecològica. D’aquesta manera, les dones van aconseguir el domini sobre el seu cos i la decisió sobre la seva maternitat.
bottom