catalĂ  | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Ciencia y franquismo
Ciclo de seminarios, curso 2012-2013 (CEHIC)

Friday, 15 February 2013
Antoni Malet (CEFID-UAB): "J. M. Albareda i la política científica del primer CSIC"

cehic 05/02/2013

 

Organitzadors: Xavier Roqué i Agustí Nieto-Galan
Tots els seminaris tindran lloc en divendres a les 12h a l’aula seminari del CEHIC, UAB

15 de gener de 2013:
Antoni Malet (CEFID-UAB): “J. M. Albareda i la política científica del primer CSIC”

En els darrers anys, la recerca històrica sobre la ciència en el franquisme s’ha intensificat i diversificat. Les metàfores espacials han substituït les cronologies del progrés o l’endarreriment. El problema històric d’ubicar la ciència en la dictadura ha dut a l’estudi de les relacions entre el laboratori, l’aula, el despatx oficial, la redacció, o la central nuclear —llocs de producció de béns i coneixement, espais d’autoritat, comunicació i ensenyament tant públics com privats. Ciència en la dictadura, doncs, i no durant la dictadura, per subratllar l’articulació mútua de coneixement i poder.

La literatura recent sobre ciència i franquisme ha examinat la coproducció de ciència i poder en àmbits com l’enginyeria, la  física, la geofísica, les matemáticas o l’agricultura. Aquests estudis, alguns dels quals es referencien més avall, han revelat que la ciència i la tecnologia foren una prioritat política per al règim i van esdevenir instruments de les polítiques autàrquiques i de les relacions diplomàtiques internacionals. Aquests treballs han posat també de manifest les complexes relacions genealògiques entre les pràctiques científiques anteriors i posteriors a la Guerra Civil, així com la importància dels espais i les cultures materials de la recerca.

Aquestes qüestions i aportacions ressonen amb la historiografia del franquisme, però aquesta relació no és sempre evident. Creiem que és un moment oportú per discutir projectes i resultats entre historiadors de la ciència vinculats a diferents institucions acadèmiques barcelonines (CEHIC-UAB, UPF, IMF-CSIC, Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica…) i obrir un diàleg amb els historiadors del període franquista. Per aquesta raó, iniciem aquest curs un nou seminari de recerca sobre “Ciència i franquisme”, que esperem tindrà continuïtat en els propers anys.
bottom