català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

25 anys d'història de la ciència a la UAB

El 25 de novembre de 1983 la Junta de Govern de la UAB aprovà la fundació del Seminari d'Història de les Ciències, institucionalitzant així la disciplina en aquesta universitat
CEHIC 12/11/2008

Aquesta tardor és una data important per al Centre d’Història de la Ciència de la UAB. El 25 de novembre es compleixen 25 anys de la institucionalització de la disciplina en aquesta universitat, amb la constitució, el 1983, del Seminari d’Història de la Ciència, embrió de l’actual Centre d’Estudis i Investigació. Des de 1976 el catedràtic de física teòrica Manuel García Doncel impartia l’assignatura Història i Epistemologia de la Física. Però no va ser fins al 1983, i gràcies al suport dels historiadors que el setembre d’aquell any van participar en un congrés sobre història de la física moderna, que es va crear un espai propi per estudiar la història de la ciència a la UAB.

L’impuls final de la creació del Seminari d’Història de la Ciència va ser el congrés d’historiadors de la física que va reunir, a Sant Feliu de Guíxols, historiadors reconeguts i acadèmics com ara Silvio Bergia, Arminn Hermann, Klaus Mainzer, Karl von Meyenn, Arthur I. Miller, John Roche, José Manuel Sánchez Ron, David Speiser, Roger H. Stuewer, i Bruce R. Wheaton. El congrés va ser presidit pel també físic Javier Solana, llavors ministre de Cultura, i hi van participar altres físics destacats com ara Ramon Pascual i Louis Michel. Durant les converses del congrés es va consolidar la idea de crear un centre d’història de la ciència a la Facultat de Ciències de la UAB, que es dediqués no solament a la recerca acadèmica sinó també a la conservació dels arxius personals de científics espanyols.

Ja des de 1980, García Doncel havia sol•licitat d’establir un departament d’història de la ciència, i el tema s’havia discutit en diferents reunions en què van participar representants de la UAB i la Generalitat de Catalunya, a més de l’historiador de la física Gerald Holton, amb motiu de la seva visita el 1982. Va ser precisament en una d’aquestes reunions d’una comissió rectoral que es va decidir organitzar el First International Meeting on the History of Scientific Ideas.

Una vegada conclòs el congrés, una delegació dels participants es va reunir amb l’Equip de Govern de la UAB, representat pel vicerector de Recerca, Josep Trilla. Com a resultat d’aquesta reunió la Junta de Govern de la Universitat va aprovar, dos mesos més tard, la creació d’un seminari d’història de les ciències que a partir de llavors va albergar les recerques en la disciplina, l’ensenyament de matèries relacionats al segon cicle universitari i, des de 1986, el programa interdepartamental de postgrau d’Història de la Ciència, que més endavant donaria lloc al programa de doctorat.
bottom