català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Ciència i Franquisme

"L'evolucionisme entre fronteres a l'Espanya de Franco. 'La evolución sin problema'"
Divendres 30 de maig, a les 12:00. CEHIC-UAB

CEHIC 29/05/2014

Ciència i franquisme

Organitzadors: Xavier Roqué i Agustí Nieto-Galan

Tots els seminaris tindran lloc a les 12h a l’aula seminari del CEHIC, UAB

 

Divendres, 30 de maig de 2014

Clara Florensa (CEHIC-UAB)

"L'evolucionisme entre fronteres a l’Espanya de Franco. 'La evolución sin problema'"

Just després de la Guerra Civil, el règim de Franco va declarar una ciència lliure d’heretgies, guiada per les necessitats de l’Estat. Com a conseqüència d’això, l’esfera pública oficial (diaris, revistes, llibres, ràdio, cinema…) va quedar neta d’evolucionismes durant pràcticament deu anys. Però el tema no quedà oblidat sinó que proliferaren els debats sobre els perills i possibilitats de l’evolucionisme davant el dogma catòlic i dins de les institucions de l’estat espanyol. De la mateixa manera que els desacords entre les altes esferes del règim que evidenciaven les seves tensions internes romanien a l’ombra, les tensions evolutives es mantenien dintre d’un cercle d’experts i no arribaven a veure la llum pública. Però esdeveniments tant científics, polítics com religiosos, nacionals i internacionals, van fer que la situació de silenci no es pogués mantenir més temps i l’evolucionisme irrompés a l’esfera pública. Veurem en aquest seminari com, en aquest moment, la facció més tradicionalista, catòlica i monàrquica del règim emprengué accions per construir i oferir a la població un producte de ciència i popularització científica inclòs en la "cultura dirigida" que els havia de portar a acomplir el seu projecte polític.

 

Programa del cicle:

18-12-2013: Lino Camprubí (CEHIC-UAB): "El control del Estrecho: oceanografía, Guerra Fría y la soberanía disputada de Gibraltar"

17-01-2014: Miquel Àngel Marín Gelabert (Universitat de les Illes Balears): "Epistemologia històrica i pràctiques historiogràfiques a l’Espanya del segle XX"

21-02-2014: Antonio Canales (Universidad de La Laguna): "La utopía reaccionaria: el CSIC y la Ciencia Imperial Española"

21-03-2014: Carlos Acosta (CEHIC-UAB): "Geologia i Paleontologia en el franquisme: entre la ciència, la ideologia i el poder"

25-04-2014: Ana Romero: "Política nuclear y propaganda en la España de los cincuenta"

30-05-2014: Clara Florensa : "L'evolucionisme entre fronteres a l’Espanya de Franco. 'La evolución sin problema'"
bottom