català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

John Krige, professor convidat del màster d'Història de la Ciència (UAB-UB)

L'historiador de la física i Kranzberg Professor del Geòrgia Institute of Technology, John Krige, va impartir durant el mes de juny quatre sessions del mòdul «De Frankestein a Einstein: ciència i soci
CEHIC 01/07/2008

Durant la primera quinzena de juny de 2008, John Krige, historiador especialitzat en la ciència de la segona meitat del segle XX, va ser a Barcelona per impartir quatre sessions del mòdul «De Frankestein a Einstein: ciència i societat contemporànies» del màster d’Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat. Les sessions van tenir lloc a la sala de seminaris del CEHIC, i hi van participar no només l’alumnat matriculat al mòdul, sinó també altres membres del CEHIC, que es van acostar a escoltar un dels historiadors vius més prestigiosos.

John Krige s’ha especialitzat en el paper de la ciència i la tecnologia en la reconstrucció d’Europa després de la Segona Guerra Mundial. Fa anys va liderar diferents estudis sobre la història del CERN i de l’Agència Espacial Europea, i més recentment les seves recerques s’han centrat en l’ús de la ciència i la tecnologia com instruments de la política exterior nord-americana durant la Guerra Freda. El 2006, va publicar la monografia Hegemony and Postwar Reconstruction of Science in Europe, editada per la MIT Press, que precisament va servir de base per a les discussions d’una de les sessions impartides durant la seva visita.

Els temes que es van tractar durant les quatre sessions estan tots relacionats amb l’experiència investigadora de Krige com a historiador. La primera va ser destinada a valorar críticament l’ús de les entrevistes com a eina de l’historiador de la ciència contemporània, i a reflexionar sobre els avantatges i inconvenients de tenir a la mà els mateixos actors històrics sobre els quals s’està investigant. La segona sessió es va dedicar a reflexionar sobre la comercialització de la recerca acadèmica i l’economia de la ciència. La tercera sessió es va dedicar a discutir el llibre de Krige sobre la reconstrucció científica d’Europa després de la Segona Guerra Mundial i el seu paper en la consolidació de l’hegemonia nord-americana. Finalment, l’última sessió es va centrar en els esforços dels Estats Units per desviar la recerca nuclear europea cap a programes civils, en detriment dels militars.

Per cada sessió, els estudiants van tenir a la disposició material bibliogràfic, la lectura prèvia del qual va facilitar que participessin en les discussions. L’estada del professor Krige va ser possible gràcies a una ajuda del Ministeri d’Educació i Ciència atorgat en el marc de la menció de qualitat del doctorat interuniversitari d’Història de la Ciència (UB-UAB).
bottom