català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Work in Progress - Miquel Carandell (CEHIC-UAB)

"¿Es nuestro antepasado el Hombre de Orce?": Descobriment i controvèrsia en una democràcia nova (1982-1997)
Divendres 14 de novembre, a les 12:00. CEHIC-UAB

CEHIC 06/11/2014

"Work in Progress" és un cicle de seminaris on es presenten recerques en curs, en fase d'elaboració o propera publicació, amb la intenció de recollir suggeriments i crítiques constructives per part de la nostra comunitat d'historiadors/es de la ciència.

Organitzadors: Agustí Nieto-Galan i Fernando Vidal.

Tots els seminaris tindran lloc a les 12h a l'aula seminari del CEHIC (UAB).

 

 

Divendres, 14 de novembre de 2014

Miquel Carandell (CEHIC-UAB)

“¿Es nuestro antepasado el Hombre de Orce?” : Descobriment i controvèrsia en una democràcia nova (1982-1997)

El Papus, Siniestro Total, un emergent El Periódico, l'Estat de les Autonomies, o un jove Pepe Navarro, són termes aparenment distants però que ens transporten a una època concreta de la història recent d'Espanya, la d'una jove democràcia que acabava de votar per una majoria absoluta a Felipe González per primer cop. Aquesta Espanya, i sobretot alguna de les seves institucions, necessitaven també un gran descobriment científic, un descobriment que fos espectacular i atractiu pels mitjans de comunicació i el gran públic. Com intentaré argumentar en aquesta xerrada, aquest gran descobriment va ser l'anomenat Home d'Orce, que va sorgir en un context polític i mediàtic molt fèrtil per a la notícia de ciència. Ara bé, un any més tard, les coses es van torçar i una forta polèmica va esclatar. El descobriment mediàtic va desembocar en una atenció inusitada a una controvèrsia científica que s'allargaria durant anys i donaria als mitjans de comunicació un paper crucial en la validació i desenvolupament del coneixement científic.

En aquesta xerrada vull recórrer cronològicament la història de l'Home d'Orce, cas principal de la meva tesi, mentre, a la vegada, plantejo les qüestions historiogràfiques que el seu estudi treu a la llum per tal de discutir-les en profunditat.

 


Programa del cicle:

10-10-14: Oliver Hochadel (IMF-CSIC): "Entre comercio, ciencia y entretenimiento: Francesc Darder y los inicios del Parque zoológico de Barcelona".

14-11-14: Miquel Carandell (CEHIC-UAB): "Controvèrsies públiques i científiques en la recerca dels nostres orígens durant l’últim quart del segle XX: L’Home d’Orce i L’Home de Piauí".

12-12-14: Ignasi Medà (CEHIC-UAB): "Estudio sobre el desarrollo, la difusión y el impacto social y cultural de los videojuegos de 8 bits en España (1983-1992)".

06-02-15: Judit Gil Farrero (CEHIC-UAB): "Reflexions sobre història ambiental".

06-03-15: Fedra Pizzato (UB/Ca'Foscari-Venezia): "Los 'orígenes de los italianos': Ciencia y construcción nacional a finales del siglo XIX".

10-04-15: Emilia Calvo, Rosa Comes (UB): "Estudi interdisciplinari sobre l'activitat traductora a la Vall de l'Ebre i Barcelona al segle XII: primeres dades sobre la traducció de Plató de Tívoli del manual astronòmic d'al-Battani".

08-05-15: Gemma Cirac (Alexandre Koyré, París): "La construcció, difusió i utilització de dades satèŀlit en ciències de la Terra".
bottom