català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Work in Progress - Oliver Hochadel (IMF-CSIC)

"Entre comercio, ciencia y entretenimiento: Francesc Darder y los inicios del Parque zoológico de Barcelona"
Divendres 10 d'octubre, a les 12:00. CEHIC-UAB

CEHIC 04/10/2014

"Work in Progress" és un cicle de seminaris on es presenten recerques en curs, en fase d'elaboració o propera publicació, amb la intenció de recollir suggeriments i crítiques constructives per part de la nostra comunitat d'historiadors/es de la ciència.

Organitzadors: Agustí Nieto-Galan i Fernando Vidal.

Tots els seminaris tindran lloc a les 12h a l'aula seminari del CEHIC (UAB).

 

Divendres, 10 d'octubre de 2014

Oliver Hochadel (IMF-CSIC)

"Entre comercio, ciencia y entretenimiento: Francesc Darder y los inicios del Parque zoológico de Barcelona"

Francesc Darder i Llimona (1851-1918) és conegut principalment per l'adquisició del controvertit "negre de Banyoles". Ara bé, va fer molt més que comprar i exhibir un bosquimà dissecat. Darder va ser un naturalista destacat, un home de negocis i un escriptor prolífic, autor de nombrosos llibres i articles de revista. La característica de la seva carrera són els seus múltiples esforços i iniciatives per desenvolupar una història natural "aplicada".

La xerrada se centra en el zoo de Barcelona que es va obrir sota la seva direcció el 1892. S'anomenava "Parque zoológico de aclimatación y naturalización" i a primera vista això sembla estrany. El programa d'aclimatar animals exòtics (llames, camells, estruços, etc.) amb finalitats econòmiques ja s'havia més o menys abandonat a França i altres països dos dècades abans perquè no s'havien aconseguit els objectius.

No obstant Darder va poder convèncer l'ajuntament de recolzar el projecte. Els primers anys del zoo van estar marcats per una lluita per sobreviure amb un pressupost mínim. Darder intentava demostrar que es podien explotar els recursos d'una col·lecció zoològica. Això incloïa la venda d'ous i la subhasta d'animals (sobretot aus). Al mateix temps Darder sabia que l'interès principal dels visitants era entretenir-se. I per això el zoo havia d'adaptar-se al gust del públic. Així el zoo emergia com una institució "híbrida": tenia finalitats econòmiques i científiques però al mateix temps es va convertir en un lloc de cultura de masses.

La ponència compararà el Parc zoològic de Barcelona amb altres zoològics per veure si era un zoo "atípic" amb el seu programa d'aclimatació "tardà". A més intenta contextualitzar el zoològic de Barcelona en la situació –es a dir la crisi social i política– cap a 1900.

 

Programa del cicle:

10-10-14: Oliver Hochadel (IMF-CSIC): "Entre comercio, ciencia y entretenimiento: Francesc Darder y los inicios del Parque zoológico de Barcelona".

14-11-14: Miquel Carandell (CEHIC-UAB): "Controvèrsies públiques i científiques en la recerca dels nostres orígens durant l’últim quart del segle XX: L’Home d’Orce i L’Home de Piauí".

12-12-14: Ignasi Medà (CEHIC-UAB): "Estudio sobre el desarrollo, la difusión y el impacto social y cultural de los videojuegos de 8 bits en España (1983-1992)".

06-02-15: Judit Gil Farrero (CEHIC-UAB): "Reflexions sobre història ambiental".

06-03-15: Fedra Pizzato (UB/Ca'Foscari-Venezia): "Los 'orígenes de los italianos': Ciencia y construcción nacional a finales del siglo XIX".

10-04-15: Emilia Calvo, Rosa Comes (UB): "Estudi interdisciplinari sobre l'activitat traductora a la Vall de l'Ebre i Barcelona al segle XII: primeres dades sobre la traducció de Plató de Tívoli del manual astronòmic d'al-Battani".

08-05-15: Gemma Cirac (Alexandre Koyré, París): "La construcció, difusió i utilització de dades satèŀlit en ciències de la Terra".
bottom