català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Cicle de xerrades "Científics amb bandera. Ciència i nacionalisme a Catalunya i Espanya"

"Els àtoms de Franco: física, cultura i política a Espanya sota la dictadura"
Dijous 8 de maig, a les 19:30, a l'Ateneu Barcelonès

CEHIC 08/05/2014

El cicle "Científics amb bandera. Ciència i nacionalisme a Catalunya i Espanya" explora els mecanismes amb els quals el coneixement científic es modula socialment per posar-lo al servei de projectes patriòtics, com actuen els científics que s’adhereixen a aquests programes i els que prioritzen altres valors, com es divideixen segons les seves respectives fidelitats, o com articulen identitats múltiples.

 

"Els àtoms de Franco: física, cultura i política a Espanya sota la dictadura", a càrrec de Xavier Roqué (CEHIC-UAB), és la segona xerrada del cicle.

A l'ombra d'Hiroshima, l'Espanya franquista impulsà un programa nuclear els efectes del qual són encara ben visibles al paisatge i la política energètica del país. Quin paper van jugar els àtoms en la consolidació de la dictadura? Com van contribuir a legitimar-la internacionalment en els moments d'aïllament i en els d'obertura? A la conferència examinarem alguns elements poc coneguts de la relació entre la ciència i el franquisme, com la difusió d'una cultura atómica, o la col·laboració entre científics, militars i alts càrrecs de l'admistració en un projecte tecnocientífic de volada en plena autarquía. Aquest història ens durà del nucli de l'àtom a les altes esferes del poder econòmic i polític. Però hi ha més: les ciències nuclears no eren potestat exclusiva del règim, i van propiciar també pràctiques científiques i moviments cívics dissidents.

 

La xerrada tindrà lloc a l'Ateneu Barcelonès el dijous 8 de maig, a les 19:30h.
bottom