català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Seminaris "Work in progress", curs 2013-2014

7 de març de 2014
Divendres, 12:00 h CEHIC-UAB

cehic 04/03/2014

Auer Licht
Auer Licht

“Camises de gas, terres rares i radi alemany: Una revisió material del sorgiment de les ciències nuclears a Weimar”

Xavier Roqué, professor titular a la UAB

En els anys de la República de Weimar (1918–1933), la física austríaca Lise Meitner (1878–1968) i el químic alemany Otto Hahn (1879–1968) van convertir el departament de radioactivitat de l'Institut Kaiser-Wilhelm de Química (KWIC) de Berlin en el centre de recerca radioactiva de referència a Alemanya. El KWIC va tenir un paper clau en el sorgiment de les ciències nuclears en el període d'entreguerres, però per diverses raons no ha rebut la mateixa atenció que la resta de nodes d'una xarxa que incloïa també el Cavendish Laboratory de Cambridge, l'Institut Curie de París, i l'Institut für Radiumforschung de Viena. En la historiografia heroica de la física nuclear, el laboratori de Berlin només juga un paper important en els anys previs al descobriment de la fisió nuclear (1938). També la historiografia recent, molt més atenta a les condicions materials de la recerca, ha deixa de banda el laboratori, per motius que valdrà la pena examinar.

 
Al seminari presentaré un treball en curs en què reviso el paper del KWIC en la història de les ciències nuclears, tenint en compte les condicions financeres i materials per la recerca.  El radi era imprescindible per abordar l'estudi del nucli, però el KWIC en tenia menys que la resta de centres radioactius. Com van fer front els investigadors a aquesta situació?  Com va afectar al seu programa de recerca el fet que entre els patrocinadors de l'institut hi hagués els majors productors alemanys de tori i terres rares, essencials per a la indústria de
l'enllumenat a gas? Els arxius de l'institut i els de Lise Meitner, a Berlin i Cambridge, ofereixen una perspectiva inèdita sobre les oportunitats i les limitacions per a la recerca sobre el nucli a Weimar. La biografia de Lise Meitner s'ha de revisar també susbtancialment com a conseqüència d'aquesta recerca.
 
Hi sou tots/es molt benvinguts/des
 
El programa dels propers seminaris "Work in progress" és el següent:
 
04-04-2014: Jesús Galech: "Els panorames a l'Exposició Universal de Barcelona de 1888".
 
09-05-2014:  Agustí Nieto-Galan, “Els artistes de la fam a Europa a finals del segle XIX: espectacle públic i autoritat científica”
bottom