català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

Seminari d'Història de la Ciència
Cicle Experts i controvèrsies: La història de la ciència i el moviment STS

Divendres, 25 maig 2012
cehic 21/05/2012

Francesc Rodríguez (York University, Canada).
"Participació pública a les botigues de la ciència "science shops".
Divendres, 25 maig 2012
A les 11:00, CEHIC-Facultat de Ciències (UAB)

"Participació pública a les botigues de la ciència "science shops"
A començaments dels setanta les botigues de la ciència (science shops) van sorgir a diverses universitats dels Països Baixos impulsades per moviments estudiantils que volien canviar la relació entre la ciència i la resta de la societat.  Les botigues de la ciència proveïen informació i coneixement científic a grups desfavorits per tal de que poguessin millorar la seva realitat social. Després del relatiu èxit en els Països Baixos, les botigues de la ciència es van estendre a altres països on van haver d’ adaptar-se a diferents contexts que no van ser sempre del tot favorables. L’ actitud ambigua d’ algunes autoritats polítiques i educatives entorn les botigues de la ciència, juntament amb altres circumstàncies, van posar en perill la seva continuïtat en alguns països. No obstant això, les botigues de la ciència han passat a ser, des del mitjans del noranta, una peça clau en l’ agenda dels programes marc de la Comissió Europea dins de l’ estratègia general de fer una ciència més participativa i amb més impacte social. Un dels objectius d’ aquest seminari és analitzar el desenvolupament de les botigues de la ciència des del seu origen aprofundint en l’ esmentat canvi d’ actitud que hi ha hagut envers elles a nivell de polítiques de la ciència. Per això, a part d’ endinsar-nos en l’ estudi de les botigues de la ciència, també tractarem quins canvis de relació entre el públic i la ciència hi ha hagut durant les últimes dècades de manera més general. Seguidament, veurem la posició que les botigues de la ciència tenen dintre d’ aquest nou marc de relació entre ciència i societat en termes de participació i per això mostraré els resultats d’ un estudi transversal que mesura els graus de participació a les botigues de la ciència de diversos països.

Francesc Rodríguez és estudiant de doctorat a la Universitat de York a Canadà amb la beca “Ontario Trillium Scholarship” del govern d’ Ontario. En el 2008 es va llicenciar en Sociologia a la Universitat de Barcelona a on també va participar al centre de recerca CREA en diversos projectes d’ I+D+i i dels programes marc de la Unió Europea. En el 2011 va realitzar el Màster History, Philosophy, and Sociology of Science després d’ estudiar a les universitats de Bielefeld (Alemanya) i Notre Dame (Estats Units). La tesi del Màster va tractar el tema de les botigues de la ciència i els seus nivells de participació pública. En el 2012, va poder presentar-la en un seminari de la cinquena conferència internacional de les botigues de la ciència que es va dur a terme a Bonn.
En l’ actualitat coedita la nova revista d’ accés gratuït DEMESCI sobre mecanismes deliberatius a la ciència i participa en la recerca “Epidemic futures” finançada pel “Social Sciences and Humanities ResearchCouncil of Canada”.

Més informació
bottom