català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

CEHIC Alumni > Doctors del CEHIC

Pasqual  Bernat Lpez

Bernat López, Pasqual

És doctor i màster en història de la ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu àmbit principal de recerca és la història de les ciències de la vida, en particular la dels segles XVIII i XIX. També treballa sobre la història de la ciència en els àmbits geogràfics locals i en les relacions entre literatura  i ciència al llarg de la història. És autor de les monografies: Científics d’Osona (201f0) i Ciència, tècnica i agricultura a la Catalunya de la Il·lustració (2008).

Més informació

Tesi doctoral 2006Calvó Monreal, Xavier

Xavier Calvó-Monreal és doctor en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i llicenciat en Biologia per la Universitat. de Barcelona (UB). Investigador vinculat al Centre d’Història de la Ciència de la UAB (CEHIC-UAB), col·labora en projectes de recerca del Departamento de Ciencia, Tecnología y Sociedad del Centro de Ciencias Humanas y Sociales del CSIC. El seu programa de investigació es centra en la història de la biologia a Catalunya durant la segona meitat del segle XX.Agust Cams Cabeceran

Camós Cabeceran, Agustí

Llicenciat en Biologia i doctor en història de la ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona. És catedràtic de biologia i geologia d’ensenyament secundari. La seva investigació es centra en l’estudi de la història natural i de les ciències de la vida en els segles XVIII i XIX.

Més informació

Tesi doctoral 2007Llus  Cifuentes Comamala

Cifuentes Comamala, Lluís

Professor Agregat de la Universitat de Barcelona (des de 2007) i membre del Centre de Documentació Ramon Llull i de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM), de la UB. És doctor en Filosofia i Lletres (Història) per la Universitat Autònoma de Barcelona (1993), amb una tesi dirigida per Luis García Ballester.

Més infomació

Tesi doctoral 1993Nicols  Cuvi

Cuvi, Nicolás

Professor investigador titular en el Programa de Estudios Socioambientales de FLACSO Ecuador. Actualment realitza un postdoctorat al CEHIC, sobre història de las ciències de la vida a l’Equador, des de 1830 fins l’actualitat, amb èmfasis en l’evolució, l’ecologia i la biotecnologia. Manté a més línees de recerca sobre història ambiental a l’Amèrica Llatina, i sobre ecologia urbana a la ciutat de Quito. També dedica part del seu temps a la divulgació de la historia de la ciència.

Personal acadèmic de la UAB

Tesi doctoral 2009Dorce Polo, Carles

La seva activitat de recerca se centra en la història de la matemàtica sobretot en la matemàtica desenvolupada a l'al-Andalus àrab i al renaixement espanyol. Respecte de l'experiència docent, es professor de la matèria d'Història de les matemàtiques a la facultat de Matemàtiques des de 2006, professor d'història de les matemàtiques a l'antic màster d'Història de la ciència i professor al màster de formació del professorat de la UB.
cdorce@ub.edu

Tesi doctoral UB 2001

La astronomía pre-copernicana de maraga en el Magrib: Técnicas de cálculo en el TAY AL-AZYAY DE MUCHYI AL-DIN EL-MAGRIRI (M.1283)
Director/s: Josep Pla Carrera
Data de lectura: 21-12-2001Galech Amillano, Jesús Maria

Professor d'Història de la física i d'Història de la química en els graus de física i de química, i professor del mòdul de Frankenstein a Einstein: ciència i societat contemporànies del màster en història de la ciència. La seva recerca es centra en la història de l’astrologia, alquímia, medicina, matemàtica i astronomia als segles XVII i XVIII, la comunicació pública de la ciència i la tecnologia i les interrelacions entre la ciència i les arts al llarg de la història.

Personal acadèmic de la UAB

Tesi doctoral 2009Matiana
 Gonzlez Silva

González Silva, Matiana

Professora associada en el departament de Filosofia de la UAB, coordina el mòdul “La Ciència en la Història” del Màster d’Història de la Ciència, on també dóna cursos relacionats amb la ciència en la premsa, i és professora d’Història de la Ciència en els estudis de pregrau de Filosofia. S’ha especialitzat sobretot en la imatge pública de la ciència i la història del periodisme científic, inclosos els debats sobre el futur de la investigació i les polítiques científiques.

Personal acadèmic de la UAB

Tesi doctoral 2008Pere Grap Vilumara

Grapí Vilumara, Pere

Llicenciat en Ciències Químiques (UB) i doctor en Filosofia i Lletres – Programa Història de la Ciència - (UAB). Ha estat catedràtic de física i química d’ensenyament secundari. Les seves principals àrees de recerca en història de les ciències són  la química de finals del segle XVIII i principis del segle XIX, i les relacions entre història de la ciència i ensenyament.

Més informació

Tesi doctoral 1996
Innovació i subversió en la química a principis del segle XIX. Les afinitats químiques de Berthollet i la seva difusió en els llibres de text (1795-1824)
Supervisor/s: Mercè Izquierdo AymerichJos Manuel Gutirrez Garca

Gutiérrez García, José Manuel

Professor associat d’Història de la Ciència. La seva recerca s’ha centrat en la història de la veterinària als segles XIX i primer terç del XX, posant-hi de manifest com els veterinaris varen fer un ús de la ciència subratllant-ne les seves ramificacions socials: el veterinari “modern” no havia de limitar-se a fer ciència, sinó que també havia d’adoptar uns costums que permetessin el seu apropament a altres professionals amb més reconeixement social.

Personal acadèmic de la UAB

Tesi doctoral 2003Herran, Néstor

Marie-Curie fellow
Institut de Recherche en Sciences et Technologie (IRIST), Université d'Strasbourg

Més informació

Tesi doctoral 2006Massa Esteve, Maria Rosa

Professora agregada del Departament de Matemàtica Aplicada I (UPC) i membre del Grup de Recerca d’Història de la Ciència i de la Tècnica (GRHCT-UPC). Professora d’Història de les Matemàtiques del nou Màster de Secundària (ICE-UPC), de la FME-UPC i d’Història de la Ciència del ETSEIB-UPC. Recerca en la Història de les Matemàtiques dels segles XVI al XVIII i en Història i Ensenyament de les Matemàtiques.
M.Rosa.Massa@upc.edu

Més informació

Tesi doctoral 1998Mateos González, Gisela

Investigadora titular del Centro de Investigaciones Interdisciplinarias en Ciencias y Humanidades de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM).  Ha treballat  la història de la física al segle XX i actualment les seves línees de recerca són: la ciència i la tecnologia durant la Guerra Freda, especialment a Mèxic i l’Amèrica Llatina.  Els processos d’internacionalització i estandardització de la ciència de 1945-1975.

Més informació

Tesi doctoral 2001Nofré, David

David Nofre doctorat en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona. Fou becari postdoctoral a l'Institut d'Informàtica de la Universitat d'Amsterdam de 2008 a 2011. S'especialitza en la història de la informàtica, amb especial èmfasi en la història del Programari, llenguatges de programació, i la cooperació europea en la informàtica.

Més informació

Tesi doctoral 2006Nria Prez Prez

Pérez Pérez, Núria

Biòloga, filòsofa i doctora en Història de la Ciència. Màster en Comunicació Científica i postgraduada en Bioètica i en Farmacologia.  Ha treballat en recerca biomèdica a diverses multinacionals farmacèutiques. Actualment a la UPF és tècnic de comunicació científica i membre de l’Observatori de la Comunicació Científica. 

Actualment la seva recerca se centra al voltant de la ciència i la tecnologia a l'Àsia oriental, Xina i Japó, segles XVIII-XX.

Més informació

Tesi doctoral 2007Stefan   Pohl Valero

Pohl Valero, Stefan

Enginyer mecànic i doctor en història de la ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor Principal de la Escuela de Medicina y Ciencias de la Salud y de la Escuela de Ciencias Humanas de la Universidad del Rosario (Bogotà, Colòmbia). Actualment, la seva recerca gira entorn el paper de les ciències naturals en la conformació de sabers científics sobre lo social, així com la circulació de coneixements, pràctiques i instruments científics per la objectivació i domesticació del cos humà a Amèrica Llatina (segles XIX i XX).

Més informació

Tesi doctoral 2007Puig Pla, Carles

Professor del Departament de Matemàtica Aplicada I de la UPC. La seva docència està relacionada amb: patrimoni i institucions científicotècniques; història del ferrocarril; construcció de la ciència moderna; tecnologia a l’antiga Xina; geocentrisme física antiga; escoles tècniques. Les seves línies de recerca estant orientades cap a: la història dels ensenyaments científicotècnics i el patrimoni (segle XVIII i XX), especialment a Catalunya; Ciència i tecnologia a l’antiga Xina i Grècia.

Tesi doctoral 2006Roqué Rodríguez, Xavier

Professor titular
Departament de Filosofia, UAB
Membre del Centre d'Història de la Ciència de la UAB, que va dirigir entre 2000 i 2010, i professor del departament de Filosofia de la mateixa universitat. Ha impartit docència de grau en Història de la ciència a les facultats de Ciències i Filosofia i Lletres, i ha estat coordinador del postgrau en Història de la ciència (2000-2010). Ha publicat treballs sobre la història de les ciències físiques al segle XX, les relacions entre ciència i indústria, i física i gènere. També ha traduït o editat, en català i en castellà, textos de Heinrich Hertz, Albert Einstein, Marie Curie, i Niels Bohr.

Professor titular de la UAB

Tesi doctoral 1993
 Valentines Álvarez, Jaume

Jaume Valentines Álvarez neix amb fòrceps a Barcelona el dia en què simpatitzants del PSUC celebren als carrers plujosos de la ciutat la legalització del partit i plecs d'octavilles anarquistes encatifen els passadissos del metro recordant el 40è aniversari de l'esclat dels Fets de Maig amb el clam “Ni líderes, ni partidos ni sindicatos”. Ja al segle següent, Valentines finalitza els seus estudis superiors d'enginyeria industrial (ETSEIB, UPC, 2002) i d'història (Facultat de Geografia i Història, UB, 2005). Després de diverses beques i contractes al Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica (UPC) per a la conservació, documentació i estudi de la construcció social del patrimoni tècnic (arxius, fons bibliogràfics, instruments, espais), realitza el màster oficial en Història de la Ciència (UAB-UB), dedicant el treball final de recerca a l’anàlisi de la defensa civil antiaèria durant la Guerra Civil. Com a doctorand HCTM, fa dues estades en centres externs: una, al CHoSTM de l'Imperial College London; l'altra, a l'Área de Historia de la Ciencia de la Universitat de Granada. La tesi doctoral, “Tecnocràcia i catalanisme tècnic a Catalunya als anys 1930. Els enginyers industrials, de l'organització del taller a la racionalització de l’estat”, és llegida el 5 de juliol de 2012 entre el desplegament de les mesures tecnocràtiques i neoliberals de la “troika” i un nou auge dels nacionalismes català i espanyol. Des d'aleshores (i carregant sobre les espatlles la formació esmentada, la participació en 12 projectes I+D, la publicació de 34 treballs, la presentació de 36 papers en congressos, seminaris i cursos nacionals i internacionals, l'organització de 15 activitats de divulgació i recerca, la col·laboració en 6 networks temàtics, la direcció de 1 PFC i 2 projectes de cooperació internacional, 1 premi en idees de negoci i la competència en diverses llengües), es troba a l'atur juntament amb una quarta part de la població activa espanyola.

Tesi doctoral 2012bottom