català | castellano | english home   sitemap   contacte  
home www.uab.es home

CEHIC Alumni > Màster alumni

Joaquim Berenguer Clari

Berenguer Clarià, Joaquim

Vaig cursar el màster des de l'octubre del 2009 al setembre del 2011. És a dir, li vaig dedicar dos cursos. L'objectiu de cursar aquest màster no es pot dir que fos el mateix que per a la majoria dels estudiants, ja que m'hi vaig posar després d'una intensa vida professional com a professor d'Ensenyament Secundari. Després de molts anys de professor, volia dedicar-me a la història de la ciència i fruir-ne sense preocupar-me massa de noves perspectives professionals. El que passa és que quan un vol dedicar-se a una determinada branca del coneixement no es pot fer a mitges. I per aquest motiu mai em vaig prendre el màster com un "hobby", sinó assumint la total responsabilitat d'arribar a ser un "aprenent d'historiador de la ciència". Val a dir que la meva valoració del màster no pot ser més positiva en el sentit que m'ha ampliat i, en part, modificat  la visió que tenia de la ciència i de la història. Tant és així que després del màster em vaig matricular del doctorat, que en aquests moments estic cursant. La meva tesi gira al voltant de la introducció del càlcul diferencial a l'Espanya del segle XVIII per part del jesuïta Tomàs Cerdà. Com per al màster, no espero noves perspectives professionals després de la tesi, sinó la satisfacció personal d'haver realitzat una bona feina que, potser, també pot ser útil per altres.

jberenguer90@gmail.comMiquel Carandell Baruzzi

Carandell Baruzzi, Miquel

Sóc llicenciat en Biologia i vaig fer el Màster en Història de la Ciència en el Centre d’Història de la Ciència (CEHIC). Ara faig el doctorat mentre treballo a l’Àrea de Comunicació i Promoció de la UAB realitzant i editant els continguts de la revista digital UABDivulga. Haver fet el màster em proporciona, en la meva feina diària, una visió crítica tant de la recerca científica com de la divulgació de la ciència, fet que augmenta la imparcialitat, i per tant qualitat, de la meva tasca. Pel que fa a la meva recerca, se centra en la història de la paleoantropologia, de la paleontologia i de la prehistòria i la relació d’aquestes ciències amb els mitjans de comunicació. El meu doctorat tracta la controvèrsia de l’Home d’Orce, una recerca que he presentat en diversos congressos. L’estiu del 2011 vaig gaudir d’una estança al Max Planck Institute for History of Science a Berlin i vaig acudir a la Ischia Summer School for History of Biology. Per altra banda, també realitzo sortides guiades sobre Història de la Ciència a Barcelona per al Casal de Joves Palau Alòs i pel Centre Cívic Casa Golferichs en els que també m’és molt útil la formació rebuda al màster.

m_baruzzi00@hotmail.comCorral Guillé, Gustavo

Llicenciat en Ciencias de la Computación a Mèxic i màster en Història de la Ciència al Centre d’Estudis d’Història de la Ciència (CEHIC). El màster em va proporcionar les eines intel3lectuals i analítiques per estudiar el passat de la ciència i la tecnologia, així com les seves relacions amb la societat i la cultura des d’una perspectiva crítica. Actualment realitzo la meva recerca de doctorat emmarcada en l’àrea de la ciència i els seus públics, en concret en els museus de ciència. El meu cas d’estudi és el Museu d’Història Natural de Londres entre els anys 1968 i 1981, un exemple que ajuda a il·lustrar la transició del model de museu tradicional al interactiu i la transformació del discurs museogràfic durant aquest procés.  A principis de 2011, vaig fer una estància d’un mes a Londres en el Centre for the History of Science, Technology and Medicine (CHoSTM) del Imperial College. Vaig passar la major part del temps en els arxius del museu seleccionant grans quantitats d’informació a partir de múltiples fonts –arxius, llibres, revistes científiques, diaris, objectes del museu, registres institucionals, correspondència privada- la seva interpretació i síntesi és vital per la meva feina.

gustavo.corral@gmail.comEstape Egea, Marc

Com estudiant de ciències físiques, ja es va despertar en mi l’interès sobre la història de la ciència. La visió històrica de la ciència aconsegueix donar un plantejament crític al coneixement científic, tal com el tenim assumit actualment. A més a més, la formació com a historiador ens desenvolupa noves metodologies crítiques que a les carreres científiques no es treballen i serveixen per tenir una preparació més transversal.
En aquest sentit, com a professor d’ensenyament secundari i de formació professional, la història de la ciència ha esdevingut una eina didàctica que ajuda a desenvolupar habilitats i competències més transversals a alumnat. L’estudi històric de la ciència aconsegueix desenvolupar una visió crítica i una formació transversal que permet tenir una nova perspectiva de la nostra professió.

impresentablesociata@gmail.comSara Fajula Colom

Fajula Colom, Sara

Sóc l’arxivera del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya. Per ampliar els meus coneixements en història de la medicina vaig decidir fer el Màster de la Història de la Ciència del CEHIC, el qual vaig acabar el 2009. Aquest màster, a part de tot el què he aprés i descobert de la ciència i la seva història, també m’ha obert les portes al món de la recerca, actualment estic fent el doctorat a la UAB amb la tesi sobre Planificació familiar a Barcelona durant la transició democràtica, activitat que compagino amb la feina al Museu i la meva tasca com a redactora del web del CEHIC.

fajulacehic@gmail.comFtima  Ferni lvarez

Ferni Álvarez, FátimaClara Florensa

Florensa, Clara

Sóc llicenciada en Biologia i en Física i vaig fer el Màster en Història de la Ciència al CEHIC el curs 2009-2010. Vaig arribar-hi amb la idea d'ampliar els coneixements que m’havien donat a l’assignatura d’Història de la Física a la llicenciatura, però el resultat va ser un altre. El meu concepte d’història de la ciència va patir un abans i un després. Qüestionar-se el coneixement científic, els processos socials per arribar a un acord sobre el que és considerat científicament cert, els processos de generació de mites i figures de la ciència, la invisibilitat de certs col·lectius en la història de la ciència escrita al llarg dels anys, els canvis en el prestigi de certes pràctiques i la dependència local i temporal de ser considerades científiques... Són coses que no m’havia plantejat abans, que van ampliar els meus horitzons i capacitat d’anàlisi i van fer molt més profund el fons d’allò que jo entenia per història de la ciència. Actualment, gaudeixo d’una beca FI-AGAUR de la Generalitat per realitzar el doctorat al CEHIC partint de la recerca realitzada en el meu treball de fi de màster, on vaig estudiar el tractament de la teoria de l’evolució durant el franquisme en un cas concret, La Vanguardia Española. Ara, he obert la recerca per abastar més sectors de l’esfera pública catalana del moment, posant especial interès en aquells focus de debat on es trobaven ciència, religió, política i públics.

cflorensa@gmail.comJordi Forns

Fornés, Jordi

Em dic Jordi Fornés i vaig acabar el màster al 2010. Ara estic fent el doctorat, per tant l’ús immediat del màster és burocràticament trivial. Però hi ha una utilitat més de fons, de llarg recorregut.
És pot fer recerca en història de la ciència sense haver fet el màster? Sincerament jo pensava que sí. Que li ha d’explicar un historiador a un de ciències sobre com investigar la ciència? Després del  pas pel CEHIC, pels seus cursos, pels seus magnífics professors visitants, veig quan errat anava. Fins i tot a la visió més internalista de la història de la ciència (i afegiria, de la ciència) li calen les  eines i les mètodes que s’ensenyen al CEHIC. El rigor és el mateix que ens han inculcat  les carreres científiques, però l’abast és molt més ampli.
Crec que vaig tenir sort amb els companys que em van tocar. De vegades faig a faltar els debats que encetàvem en alguns dels mòduls. Recordo amb especial nostàlgia els de Cronologia i els de Frankestein, la interacció entre nosaltres i els professors era d’allò més profitosa.  Pot ser sí que em faig vell!

Jordi.Fornes@campus.uab.catGarcía Reyes, Juan Carlos

Una vez realizado los estudios de Historia en la Universidad Complutense de Madrid y de Periodismo en la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, cursé el Màster d'Història de la Ciència en la Universitat Autònoma de Barcelona durante el año académico 2008-09. Este master me ha permitido complementar y afianzar mis conocimientos y herramientas, a la par que me ha permitido establecer contacto con otros investigadores y con otros centros fuera del Estado.
He continuado el desarrollo de una tesis doctoral gracias al soporte del programa JAE-CSIC, que también me ha permitido estancias de investigación en Estados Unidos y en Gran Bretaña.

jcgarcia@imf.csic.esLuengo Peila, Juan Carlos

Inscripción en el Doctorado y desarrollo de la tesis correspondiente, hasta hoy.
En 2010, ingreso como profesor Asistente a la Universidad Bernardo O’Higgins, cargo que mantengo a la fecha. Y miembro de la Asociación Latinoamericana de Estudios del Discurso (ALED)
En 2011, incorporación a la Sociedad Chilena de Historia de la Medicina i en la Sociedad Chilena de Historia y Geografía
En 2012, incorporación al Grupo de Historia de la Medicina, dependiente de la Sección de Humanidades  Médicas, Facultad de Medicina, Universidad Católica de Chile.

luengopeila@yahoo.comJordi Mora Casanova

Mora Casanova, Jordi

Vaig acabar el màster (setembre de 2009) amb una tesina sobre José Ramón de Luanco, un químic espanyol del segle XIX. La meva intenció era continuar amb el programa de doctorat, aprofundint en el camp de recerca que vaig iniciar amb el màster. No obstant, em va sorgir una beca de col·laboració amb l’Àrea de Comunicació i de Promoció de la UAB, com a periodista científic i, durant un any i mig, vaig estar editant la revista electrònica UABDivulga, de difusió de la recerca.  Entrevistar científics, realitzar cròniques de conferències i fer difusió de la recerca de la universitat van conformar una experiència apassionant.
Mentrestant, m’ho combinava per avançar en el meu doctorat sobre els químics espanyols del segle XIX i, finalment, vaig presentar-me a una beca de la Chemical Heritage Foundation a Filadèlfia, una institució dedicada a la història de la química. A l’abril de 2011 vaig marxar tres mesos al CHF, que van ser els més profitosos del què portava de recerca fins al moment. Finalment, al gener del 2012 vaig començar a treballar a l’empresa de gestió cultural Magma Serveis Culturals, a la qual estic al càrrec d’una exposició itinerant d’Obra Social la Caixa per Espanya.

jmora1981@gmail.comMiquel Terreu Gascon

Terreu Gascon, Miquel

El 2005, acabada la Llicenciatura de Física, em vaig matricular a l’antic Doctorat d’Història de les Ciències, que amb el canvi de pla va esdevenir el Màster Oficial d’Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat. Entre altres coses, el màster em va donar l’oportunitat de treballar com a becari al Servei d’Arxius de Ciència, cosa que em va fer interessar pel món dels arxius, així com prendre consciència de les problemàtiques del seu tractament en relació a la història de la ciència.
Acabat el màster, vaig estar un any com a becari a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, participant en la catalogació del fons personal del Dr. Pere Gabarró, dins d’un projecte del Col·legi Oficial de Metges i el Museu d’Història de la Medicina. Vaig encadenar aquesta feina amb la coordinació de la 4th International Conference of the European Society for the History of Science (Barcelona, novembre 2010), organitzada per la SCHCT, i la posterior edició de les seves actes, cosa que m’ocupà fins a mitjans 2012.
Paral·lelament, em vaig matricular al Màster Oficial d’Arxivística i Gestió de Documents i vaig seguir treballant com a becari a l’arxiu de l’Hospital de Sant Pau. Aquest 2012 he finalitzat el màster amb un treball sobre el tractament arxivístic dels fons personals de científics. Actualment col·laboro com a documentalista dins del projecte de recerca 100 anys de Matemàtiques a l’Institut d’Estudis Catalans (1911-2011).

mterreu3@gmail.comLaura Valls Plana

Valls Plana, Laura

La principal motivació que em va dur a realitzar el mestratge (2008) en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat (UAB-UB) va ser, podríem dir, un interès cultural. Si bé aquesta formació em resultaria beneficiosa en l’àmbit professional. Partia d’una formació acadèmica científica i havia començat a perfilar una trajectòria professional en el camp de la museologia científica (ECSITE, 2004; CosmoCaixa, 2004-2006; mNACTEC, 2007). Estic satisfeta del màster i convençuda que em va proporcionar una major solidesa de coneixements per a desenvolupar la meva activitat professional en l’àmbit de la divulgació científica.
Actualment, i des de 2008, estic a la Unitat de Cultura Científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Catalunya. M’encarrego de coordinar i difondre les activitats divulgatives dels instituts del CSIC a Catalunya. També, d’impulsar projectes propis que busquen nous formats i continguts, sempre amb una mirada àmplia i oberta de la ciència, que inclou la història. Es poden destacar els següents projectes: “TalentLab. Co-crear recursos educatius en línia” (segona edició), “Inspiraciència. Concurs de relats d’inspiració científica” (tercera edició) i l’exposició virtual “Éssers modèlics. Entre la natura i el laboratori” (2011). Durant la setmana de la ciència he organitzat l’itinerari urbà “La ciutat científica”, que recorre la història de la ciència passejant per la ciutat.
Recentment, he reprès la intenció de prosseguir la recerca iniciada al màster sobre el desenvolupament i la popularització de les ciències naturals al parc de la Ciutadella; treball que es va adaptar en una publicació: "El museu de ciències naturals de Barcelona (1882-1917): la popularització de les ciències naturals dins i fora del museu".

lauravalls@yahoo.combottom